Emma & Julia

Vi tjejer måste höja varandra!
På ett flygfält i Norrköping, en sen fredagkväll, när klockan närmade sig två och en stjärnklar himmel tittade ner på mig och mina fyra vänner, kommer en tjej plötsligt fram till oss. Hon ler och ubrister "fy fan vad ni är snygga ikväll tjejer!". Vi alla brister ut i stora leenden och säger "detsamma" och sedan kommer vi överrens om att vi tjejer borde höja varandra istället för att klaga och trycka ner varandra.
 
Just sådant, ger mig hopp om oss människor. Ibland sinar mitt hopp om mänsklighet när man läser om alla de hemska saker som varje dag sker: folk som blir misshandlade (både psykiskt och fysiskt), våldtagna och utsatta för olika sorters förtryck, bara på grund av ens etnicitet, läggning eller kön. 
 
Vi tjejer är redan generellt underordnade killar, eller i alla fall har våra liv präglade något enormt av alla de normer och krav som finns på oss och förväntas att vi ska uppnå. En kan säga att Sverige är ett väldigt jämställdt land, vilket det också är, men det finns fortfarande mycket att göra. Varför tjänar män mer än kvinnor för samma jobb? Varför är det generellt fler kvinnor som lider av psykisk ohälsa? Varför ställs frågan vad man hade på sig när man pratar om våldtäkter? 
 
 
Vill poängtera att jag är mycket väl medveten om att det finns många normer för killar också, men med de jämställdhetsutmaningarna vi står för, samt statistik visar på att det generellt är ett större problem hos unga tjejer speciellt. Detta inlägg är dessutom speciellt tillägnat alla tjejer där ute! 
 
Vi tjejer, utsätts för enorm press varje dag, tack vare de många normer som finns. Om vi fortsätter att trycka ner varandra och klaga på varandras utseende, kläder, beteende med mera, bidrar vi bara ännu mer till de och bekräftar de normer som redan finns. Normer gör människor ofria och jag tror det är enormt viktigt att bryta dessa. Därför borde vi tjejer istället för att trycka ner varandra och klaga på varandra, just höja varandra till skyarna! Jag tror att det är en kamp alla tjejer måste ta tillsammans för att verkligen kunna ändra synen på oss i dagens samhälle. Tillsammans kan vi höja varandra och bidra till en bättre syn på både oss själva och andra. Det är dags för lite girlpower ellerhur?
 
#1 - Jeanette

Väldigt intressant att läsa :)

#2 - Julia Müller-Sandvik

Helt klart dags för girl power!! :D

#3 - Anonym

bra skrivet !!

#4 - Louise - vitmossa

Åh, vad fint! Det är så sant, vi borde verkligen skärpa oss och bli snällare. :)

#5 - N

Bra inlägg!

#6 - Christina

Håller med om att det borde ges fler komplimanger till varandra :) Jag både upplever att få och är bättre på att ge komplimanger till främmande när jag är ute och festar.
Men det är verkligen hemskt att klädsel ska vara med och döma en våldtäkt.

#7 - MALIN

Så rätt, så rätt! Vi tjejer är så himla avundsjuka och klagar bara på varandra, eller ser ner på våra medmänniskor. Mer komplimanger, tycker jag! Vi är så tråkiga haha :)

#8 - johanna

Fin blogg du har!
Har frågestund på bloggen,
Kika gärna in och ställ frågor i min frågestund!

#9 - Liene Svärd

Ja, vi borde höja varandra istället för att trycka ner varandra :)

#10 - Ida Lindborg ♡

så himla grymt inlägg! jag håller verkligen med dig :) you go giiirl!

#11 - Carro

Bra skrivit! Mer Girlpower :)

#12 - thaipinnen

såå bra!!

#13 - ISA

Så jävla rätt! och framförallt: så JÄVLA rätt att ge mer komplimanger till varann! inte vara bittra och avis utan hylla det man gillar hos andra! okej? okej :)

#14 - Skogsraah ☾

Så sant! Vi måste skärpa oss!

#15 - Sarah

Håller me om att folk borde va snälla mot varann istället för o va avundsjuka o snacka skit :)

#16 - Johanna Utterberg

Håller med om att vi tjejer ska höja varandra istället för att sänka varandra!

#17 - Sanna | Beauty & Design

Jag håller med dig! Tjejer har lika stor del i att vi blir förtryckta, för att vi har någon illusion om att vi är konkurrenter och att vi måste sänka varandra. Då kommer vi ingenstans!

#18 - Viktoria Eriksson

så bra skrivet!! ja till girlpower :)

#19 - Boel

G R Y M T inlägg! Så himla, himla, himla sant!
Vi måste höja varandra, stå vid varandras sida och stötta istället för att sänka :)

#20 - LIL' BABUSTYLE - The truth is mine

Bra inlägg!

#21 - Vanessa andersson

riktigt bra, verkligen detta inlägget vart jättebra!! Vi tjejer måste höja upp oss själva. Ingen annan kommer göra det åt oss!

#22 - Emelie

Mycket bra inlägg!

#23 - Emma Engström

Så grymt bra inlägg!

#24 - Cornelia

Bra skrivet!!

#25 - Ellen Gräntz

Jag vet inte om det beror på att min livssituation är ganska annorlunda nu jämfört med ett år sedan, men jag tycker mig ha upplevt så mycket mer tjejpepp det senaste året och det gör mig så jäkla glad. Självklart något vi ska fortsätta med. Så peppigt för alla. Yay!

#26 - Moa Persson

SÅ himla sant!!

#27 - johanna

så himla fint och viktigt!!