Emma & Julia

Att förlora någon man älskar

Att få beskedet om att någon man älskar av hela sitt hjärta inte längre finns, är det svåraste som hänt mig. En sommarmorgon i slutet av juli för två år sedan fick jag ett samtal, ett samtal som endast varade i någon minut. Ett samtal som resulterade i en panikslagen Julia som förvirrat sprang fram o tillbaka i rummet för att sedan sjunka ihop på golvet i skrikgråt. 

Jag minns den dagen in i minsta detalj, trots att allt var så suddigt och oklart. Trots att jag inte kunde ta in vad som just hade hänt. Jag minns hur min kropp kändes förlamad och mina tankar begränsade. 

 

Man brukar tala om sorgeprocessen, som är indelad i olika stadier. Det första stadiet blev för mig, mest påtagligt. Chockstadiet. 

För mig höll det i sig i flera veckor. Jag minns hur jag bara efter någon vecka kunde skratta igen, bete mig som vanligt. Jag tryckte på något sätt bort det faktum att jag förlorat en närstående. Eller snarare, min hjärna gjorde det. En försvarsmekanism helt enkelt. 

 

När chocken sedan la sig och jag började inse att det inte var en lång mardröm, utan verkligheten själv så brast allt helt o hållet. Det skulle komma att bli början på en lång och svår kamp. För samtidigt som man skulle försöka ta sig igenom en svår sorg, skulle man klara av att gå ut grundskolan med bra betyg för att komma in på rätt gymnasie. Man skulle leta boende i en ny stad och flytta från tryggheten i barndomshem. Allt på en gång helt enkelt. Och om jag ska vara helt ärlig så tror jag att jag alldeles för många tillfällen lagt sorgearbetet åt sidan för att lösa alla temporära problem. För jag känner först nu, efter 2 långa år, hur sorgen kryper ifatt mig. Hur tårarna bränner bakom ögonlocken allt för ofta och hur saknaden allt för ofta ger upphov till svår ångest och panikattacker.

 

Jag vet nu att sorg måste bearbetas. Det är ett långt o svårt arbete som kräver tid och engagemang. Och att det är något man aldrig kommer kunna fly från, för den kommer alltid hinna ikapp för eller senare. Så Du som förlorat någon. Snälla gråt, sörj, sakna. Minns.

Få ur dig allt, varenda liten känsla. Låt det ta år om det så behövs.

Du kommer känna själv när du är klar.

 

 

 

Det finns ingenting jag kan säga till dig, inga råd eller tips för att du lättare ska kunna ta dig igenom sorgen efter någons bortgång. Det är något som man helt enkelt bara måste ta sig igenom, det finns inga genvägar. Det är en process. Men om det finns något jag kan säga dig är att livet blir bra igen. En dag kommer du att vakna upp, och inte längre känna gråten i halsen utan med livsglädjen tillbaka. En dag kommer du istället för att sörja, minnas personen som en gång varit en del av ditt liv. Glädjas för den tid ni fick tillsammans och forsätta leva ditt liv. 

 

En klok människa vid namn Kristian Gidlund skrev en gång följande rader:

 

"Jag ska lämna er en stilla natt, försiktigt i mörkret. I drömmarna kommer ni att känna en närhet. Hur jag håller om er. Och när ni vaknar kommer allt att vara som vanligt, men ändå så annorlunda. Ni kommer att förenas i tårarna. Känna gemenskap i sorgen. Se det som en styrka tillsammans. Kom sedan för att ta ert avsked. Smek min kind. Håll min hand. Säg det ni vill säga.

 

Vi kommer att skiljas åt. Men jag ska göra mitt bästa för att alltid finnas nära. Skräms inte när ni överraskas. Överrumplas. Var inte rädda när en närvaro gör sig påmind. När energierna känns annorlunda. Det kanske bara är jag."

 

Kristian visste att hans tid var kommen. Men trots det skrev han om hur mycket han älskade livet, hur underbart det var allt leva. Han skrev också om sin sjukdom, om kampen. Och hans rader har gett mig en inblick i hur det måste varit för den personen jag förlorade. Jag får en inblick i hans kamp mot cancern som jag som närstående aldrig fick se. 

 

Jag kan fortfarande brista ut i tårar närsomhelst när jag tänker det. Men idag är det annorlunda än för ett år sen. För ett år tänkte jag att jag inte skulle kunna orka ta mig igenom sorgen, att jag skulle ge upp. Idag gråter jag för att han saknas mig, det kommer alltid finnas en tomhet inom mig som aldrig kommer fyllas. Men jag tänker annorlunda på framtiden. Jag vill leva. Jag älskar livet, och därför tänker jag leva för honom också.

 

Och om det är något jag lärt mig, så är det att ta vara på varje minut med mina nära och kära. Glöm inte det!

Love, J

 

#1 - linda

så sant .
Jag läste denna en gång, tycker om den
" du kan inte göra slut med sorgen. Du kan inte plöstligt en dag bestämma att det räcker. Sorgens ände är inte ett beslut. Sorgen ger sig av först när den är färdig. När sorgens smärta är klar med dig. inte tvärtom."

Svar: Så himla bra och fin text! Så sann också. Kram på dig!
Emma & Julia

#2 - S A N N A♥

♥♥♥

Svar: <3 <3 <3
Emma & Julia

#3 - Ida Lindborg ♡

åh alltså så fint skrivet!♥ Jag har förlorat 3 som jag älskar, och det har varit så himla svårt. Jag kommer aldrig komma över det, och jag känner igen mig i så mycket av det du beskriver. Massa kramar till dig ♥

Svar: Kramar till dig också! <3
Emma & Julia

#4 - N

Jättefin och bra text <3

Svar: Tack fina du! <3
Emma & Julia

#5 - Carro

Usch finns inget värre än sådana besked :/

Svar: Nej, det gör det verkligen inte :/
Emma & Julia

#6 - Vanessa andersson

så himla vackert skrivet, sorg är så svårt, det ligger så mycket känslor i det, man vet aldrig riktgt hur man ska göra. Dessa besked är aldrig kul, det gör ont att läsa om de, men någonstans mitt i det måste man stanna upp och gå vidare även om det känns så fruktansvärt hemskt :(

Svar: Jag tror att det är alldeles för svårt för hjärnan att ta in när en sådan sak händer, och det är nog därför man kan reagera på så många olika konstiga sätt. Det är verkligen hemskt, men samtidigt är det något vi måste acceptera. Kram!
Emma & Julia

#7 - Skogsraah ☾

Fy vad jobbigt. Finns inget värre. Vackert skrivet. Stora kramar!

Svar: Tack, kram till dig! <3
Emma & Julia

#8 - Sanna | Beauty & Design

Vilken fantastisk text, Julia! Du är så jäkla duktig och grym. Jag känner igen mig en del i det du skriver, vi förlorade en vän för ett och ett halvt år sedan, och jag kan fortfarande inte förstå. Du har fått ner det väldigt fint i text. Stort lycka till med ditt sorgearbete!

Svar: Fina du, blir så himla glad av att läsa det du skriver. Tack! och kram till dig.
Emma & Julia

#9 - cassandra gigel

sv; tack :)
ha en fin dag!

#10 - Sanna Eriksson

Fint inlägg <3

Svar: Tack <3
Emma & Julia

#11 - Erica

Får tårar i ögonen när jag läser detta. Jag önskar så att jag aldrig ska behöva uppleva att förlora någon av de som står mig allra närmast, men jag vet att den dagen ändå kommer. Någon gång. :( <3

Svar: Tack för din kommentar fina du! Det är något vi alla kommer behöva ta oss igenom en dag, och det är just därför man ska ta vara på tiden man har tillsammans så man inte ångrar sig när dagen kommer. Ta hand om dig! Kram <3
Emma & Julia

#12 - Ida ツ

Det är inte lätt att förlora någon! För ca 3.5 år sen så förlorade jag en vän, än idag så kan det göra ont vissa gånger.

Svar: Smärtan försvinner aldrig helt, kram på dig!
Emma & Julia

#13 - MALIN

Vilket vackert inlägg. Jag kommer så väl ihåg när jag förlorade min farfar, hur chocken kom och hur allt kändes. Det tog år för mig att komma över det!

Svar: Det är just min farfar jag skriver om, smärtan är obeskrivlig! Kram på dig <3
Emma & Julia

#14 - Celine

<3

Svar: <3
Emma & Julia

#15 - Linnea

Tack, älskar nya singoallatoppen en favorit 😊

#16 - Ellen Gräntz

Du skriver verkligen fint!

Svar: Tack <3
Emma & Julia

#17 - Malin Lundin

Så väldigt fint skrivet. Påminner om en vän som går igenom sorg. Sköt om dig, fina du.

Svar: Tack fina du! <3
Emma & Julia

#18 - Sanya

Jättefint skrivet! Stor kram <3

Svar: Tack fina du! Kram <3
Emma & Julia

#19 - Cornelia

Så fint skrivet, livet är verkligen dyrbart och något att ta vara på, varje dag och varje stund.

Svar: Ja, det är det verkligen! Kram
Emma & Julia

#20 - Agnes

Sjukt hemskt inlägg, men samtidigt så fint. Stor kram!!

Svar: Tack fina du! Kram!
Emma & Julia

#21 - Christina

Det är verkligen hemskt när man förlorar någon nära, och speciellt om det är plötsligt. Hoppas det går bra med dig :)

Svar: Ja det är det verkligen, tack för din fina kommentar! :)
Emma & Julia

#22 - Moa Persson

wow, vad fint skrivet och vilken känsla du skriver med! Det är verkligen hemskt att förlora någon man älskar, men med tiden läker alla sår. Som tur väl var, men man kommer aldrig glömma <3

Svar: Åh tack fina du, dina rader värmer verkligen! <3
Emma & Julia

#23 - Anonym

usch va tråkigt ! Väldigt bra skrivet <3

Svar: Tack <3
Emma & Julia

#24 - Prietha

Du skriver så fint, "lev livet som om det vore din sista dag" :=)

Svar: Tack fina du! <3
Emma & Julia

#25 - Johanna Svensson

Vilket bra inlägg! <3

Svar: Tack <3
Emma & Julia

#26 - Julia Müller-Sandvik

Usch så det smärtar att läsa, dina känslor och tankar smittar av sig. Du är duktig.

Svar: Tack så mycket! Kram <3
Emma & Julia

#27 - Jeanette

Så fint skrivet men jobbigt att läsa, väldigt intressant att läsa och tycker det är bra av dig att våga ta upp ämnet!

Svar: Tack så mycket, det betyder mycket att höra! Kram
Emma & Julia

#28 - Emma Engström

Känslan känner man igen, och förstår vad du skriver! Kramar <3

Svar: Tack fina du, kram <3
Emma & Julia

#29 - Ella

Usch så hemskt, jätte stora kramar!!

Svar: Kram till dig med!!
Emma & Julia

#30 - ALICE

kramar till dig<3

Svar: <3 <3
Emma & Julia

#31 - MALIN

Svar: Tack snälla :) Dessa är från choies.com och är i jättebra kvalité!

#32 - Boel

Fantastiskt bra skrivet och du verkligen sätter ord på hur det känns! <3

Svar: Åh, tack fina du!! <3
Emma & Julia

#33 - modeflicka.se

Så fint och klokt skrivet. Förlorade min pappa förra året och känner igen det du skriver om. I efterhand är det skönt att veta att man faktiskt överlever det och kan bli lycklig igen, även om det känns osannolikt där och då.

Svar: Åh jag beklagar verkligen! Hoppas allt är fint med dig nu även fast man aldrig riktigt läker helt. Kram <3
Emma & Julia